keskiviikko 2. kesäkuuta 2010

Paimennus 21.5.10 Koirataidossa

Noniin, nyt pääsen kertomaan paimennusreissusta Rymättylään (: Eli pari viikkoa sitten matkasimme ensin Helsinkiin, mistä lähdimme Frodon veljen Capun ja hänen omistajansa kanssa kohti Naantalia ja Rymättylää. Matkalla ehdittiin pysähtyäkin, kun aikaa oli, ja veljekset saivat hetken nuuhkailla toisiaan.
Vaikka matkaan oli varattu reilusti aikaa olimme silti perillä vasta paria minuuttia vaille kuusi. Muut olivat jo paikalla ja pian pääsimmekin aloittamaan paimennusharjoittelun. Mukana olivat siis Capun ja Leenan lisäksi muut sisarukset Morizia lukuunottamatta, eli Laku, Voitto ja Stella omistajineen ja pentueen emä Selma omistajansa kanssa. Aluksi kouluttaja Kaisa piti teoriaosuuden paimennuksesta, lampaiden käyttäytymisestä yms. Jo siinä vaiheessa juttu kuullosti tosi mielenkiintoiselta ja teki mieli jo kokeilemaan (:
Teorian päätyttyä katselimme ensin Kaisan oman koiran työskentelyä, kun se haki lammaslauman laitumelta. Oli kyllä upean näköistä, kun koira totteli jokaista käskyä heti ja toi lauman reippaasti pihan puolelle.
Olimme Frodon kanssa ensimmäisinä vuorossa kun pääsimme "tositoimiin". Ekana olimme isossa aitauksessa, ja tarkoitus oli mennä koiran kanssa lauman takana ajaen sitä eteenpäin aitauksen ympäri. Frodo tuli ihan hyvin mukana(, mutta tuntui että se etsi vain koko kierroksen kakkapaikkaa, jonka löysikin lopulta) :p Seuraavaksi ohjaaja peruutti lauman edellä ja koira tuli Kaisan kanssa lauman takana. Frodo vaikutti vähän kummoksuvalta, että mitä se kaveri siellä edellä menee, mutta pääsimme aitauksen ympäri tähänkin tyyliin. Lopuksi koiraa kiitettiin lauman tuomisesta omistajalle ja pääsimme katselemaan muiden menoa.
Toisilla sisaruksilla viettiä löytyi vähän nopeammin, Capu varsinkin vaikutti olevan innoissaan uudesta harrastuksesta :D Kaikki kuitenkin suoriutuivat tehtävistä hyvin.

Tämän jälkeen oli toisen harjoituksen vuoro. Siirryimme toisen lauman pariin pienempään pyöröaitaukseen. Tarkoitus oli kulkea koiran kanssa lauman takana ajaen sitä aitausta ympäri.
Frodolle tuli heti aitaukseen päästyämme tenkkapoo, että "apua noihan on kauheen lähellä ja ihan outoja". Se ei lähtenyt taluttimessa mukaani, joten Kaisa ohjeisti minua jättämään Frodon siihen ja paimentamaan itse lampaita ympäriinsä. Oli vähän hassua itse tökkiä eläimiä eteenpäin Frodon katsellessa reunalta :D Lopuksi Froppaa koitettiin saada vähän tutustumaan lampaisiin, että sen arkuus niitä kohtaan häviäisi, ja kyllähän se niitä nuuhki ja koitti komentaa haukkumallakin. Lampaat eivät siitä vain olleet moksiskaan, eli tämmöinen paimenkoira :D
Muiden suoritettua omat harjoituksensa pääsimme vielä Frodon kanssa kokeilemaan. Päästin sen pois taluttimen päästä ja ohjeiden mukaan juoksimme aitausta ympäri ja kyllähän se pikkuherrakin lähti mukaan! Menimme monta kierrosta ja Frodo selvästi sai vähän jutun päästä kiinni ja juoksi lampaiden perässä ihan mukavasti. Oli hienoa nähdä kun senkin vietti pääsi vähän pintaan ja se rohkaistui. Paimennus kuulemma nostaakin koiran itseluottamusta aika hyvin, kun se huomaa voivansa ohjailla laumaa.

Kaikenkaikkiaan oli tosi hauska päivä, vaikkakin se venyi aika pitkäksi matkojen kanssa. Varmasti jossain vaiheessa vielä käydään jossain kokeilemassa paimennusta uudestaan, varsinkin jos lähempää löytyisi joku tila. Kiitos vielä Elinalle tämän päivän järjestämisestä!

Viikko sitten pistäydyimme myös mätsäreissä, joissa meni taas ihan ok, sijoitus sinisten kolmas. Esiintyminen sujui aika samoin kuin ennenkin, joten ei siitä sen enempää. Viikon päästä onkin jo heelerleirikin, jota onkin odotettu, siitä sen jälkeen lisää! (:

Vielä kuvia Frodosta hurjan lammaslauman kanssa:"Apuva, mitä sä siellä teet?"

Frodo on niin karski kaveri, mutta lammasta ei kyllä pelota vähääkään...


"Tän kanssahan tutustutaan ihan kun koirat!"


"Wau, mähän uskallan vähän komentaakin näitä!!"


Kuvista iso kiitos Leena Virtaselle!

2 kommenttia:

Iida kirjoitti...

Oi menipäs teillä kivasti paimennuksesa :) Olen itse kans käynyt kerran paimentamassa lampaita Oosan kanssa tuolla kuopion lähellä. Ja tosiaan viikon päästä on heeler leiri :) tappijalat Oosa ja Indi

Veera kirjoitti...

Iida - Joo, no se oli kyllä hauskaa ja kiva nähdä miten koirat osas toimia lampaiden kanssa (: Mutta heelerleirillä nähdään !